Vyndáme vepřovou panenku z lednice alespoň půl hodiny předem. Odstraníme případné tenké stříbřité blanky, které panenku potahují. Aby se maso rovnoměrně propeklo, musí mít po celé délce stejnou tloušťku. Plochému konci panenky se říká palec, ten odřízněte a použijte do jiného minutkového receptu.
Panenku osolíme, opepříme a trochu poválíme na prkénku, abychom sůl s pepřem zapracovali do masa. přeřízneme na dva válečky cca 15 cm dlouhé.
Nejprve si oblanšírujeme zeleninu, tedy v tomto případě mrkev a brokolici. Množství volte podle toho, jak moc velký máte hlad, u mě to bývají 4 růžičky brokolice a klidně 2 střední mrkve.
Brokolici naporcujeme na stejně velké růžičky, mrkev očistíme a rozkrojíme po délce, a ještě nakrájíme na špalíky cca 4 cm dlouhé. V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody, řádně osolíme (voda by měla být slaná jako mořská). Do vroucí vody opatrně vhodíme zeleninu – po dávkách, zvlášť brokolic a zvlášť mrkev! Brokolici necháme blanšírovat asi 3 minuty, poté ji vyjmeme a zprudka zchladíme ve studené vodě. Mrkev můžete nechat vařit o něco déle, asi 5 minut. Pak s ní provedeme to samé, jako s brokolicí, zchladíme ji studenou vodou a zastavíme tak var.
Rozehřejeme pánev (použila jsem GRILOVACÍ LITINOVOU) na vyšší teplotu. Zapneme si troubu na teplotu asi 100 °C (elektrická bez horkovzduchu).
Nalijeme si na ruce trochu olivového oleje. Rukama potřeme panenku ze všech stran a položíme ji na pánev. Opékáme ze všech stran zprudka, aby se povrch zatáhnul. Vždy asi po 2-3 minutách pootočte, aby se maso opeklo po celém obvodu.
Poté maso překryjeme alobalem a dáme ho do vyhřáté trouby na 10 minut tzv. táhnout. Protože jsem maso opékala na litinové pánvi, která je vhodná do trouby, nemusela jsem maso přendávat na pekáček – z plotýnky jsem ho rovnou šoupla do trouby.
Po deseti minutách vyjmeme maso z trouby, stáhneme z pánve a necháme v alobalu odpočívat, třeba na talířku.
Mezitím si připravíme omáčku – ta je v tomto receptu jednoduše famózní. Na pánvi při střední teplotě rozehřejeme plátek másla. Stroužek česneku oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Šalotku oloupeme a také pokrájíme na tenká kolečka. Oboje dáme restovat do rozehřátého másla, osolíme a opepříme, mícháme.
Slaninu nařežeme na plátky po dlouhé straně. Zelenou nať z cibulky pokrájíme nadrobno.
Do základu z česneku a šalotky přidáme slaninu a zelenou nať, zarestujeme. Nakonec zalijeme smetanou na šlehání, pomícháme. Odstavíme a zjemníme zakysanou smetanou.
Vepřovou panenku krájíme na plátky, přeléváme omáčkou a podáváme s blanšírovanou zeleninou. Tu ještě před podáváním můžeme orestovat na másle.