Zeleninu očistíme, oškrábeme, nakrájíme na špalíčky. K čištění jsem si oblíbila tenhle dřevěný KARTÁČ NA ZELENINU. Cibuli oloupeme a nahrubo pokrájíme.
Vezmeme hrnec se silným dnem, můj favorit je LITINOVÝ HRNEC, použila jsem menší o pr. 20 cm, je max. na 4 porce polévky.
V hrnci rozehřejeme sádlo. Jakmile se začnou na dně hrnce v sádle tvořit jemné bublinky, nastal čas vhodit dovnitř zeleninu.
Zeleninu restujeme na středním plamenu asi 5-8 minut, přitom občas zamícháme, aby se nepřipálila a byla osmažená ze všech stran.
Mezitím si dáme vařit vodu do konvice, cca 1,6 l (u mě plná rychlovarná konvice).
Zalijeme zeleninu horkou vodou, osolíme, stáhneme plamen na nízkou teplotu. Hrnec přikryjeme poklicí a necháme pomalu vařit, neboli táhnout, dokud zelenina nezměkne.
Zhruba na posledních 5 minut přidáme červenou čočku. Červená čočka má tu výhodu, že je uvařená cobydup.
Rozestřeme 2 stroužky oloupaného česneku a přihodíme do polévky.
Stáhneme z plotýnky, přidáme zakysanou smetanu a dále už nevaříme (smetana by se v polévce mohla srazit).
Zeleninu a čočku v polévce rozmixujeme ponorným tyčovým mixérem na krém, ochutíme jablečným octem, polévkovými bylinkami a dosolíme.
Na talíři ozdobíme petrželkou kudrnkou, která bývá součástí balení zeleniny do polévky.
Notes
Napsala bych, že polévky vyzbyde pro 4 strávníky, jenže je tak dobrá, že jsme ji “zlikvidovali” během chvíle ve třech!
Keyword Bez lepku, Bez vajec, Low carb, Primal, Vegetariánské