Kapustičky očistíme, zbavíme případných horních zavadlých lístků, pokud mají tuhý konec, tak jej kousek seřízneme. Opláchneme pod tekoucí vodou.
Nejprve oblanšírujeme kapustičky: V hrnci přivedeme k varu vodu, řádně osolíme. Do vroucí vody opatrně vhodíme kapustičky a vaříme „na plný kotel“ asi 12-14 minut. Poté odstavíme z plotny, kapustičky přendáme lžící do cedníku (vodu nevyléváme!) a propláchneme studenou vodou. Přesypeme do jiného hrnce nebo mísy a zalijeme studenou vodou – zastavíme tak var, kapustičky nebudou blátivé.
V POLÉVKOVÉM HRNCI se silným dnem rozehřejeme máslo, přidáme cibuli nakrájenou nadrobno a restujeme, až cibule zesklovatí.
Přidáme sušenou majoránku, promícháme.
Zalijeme vínem, které necháme odpařit.
Přilijeme zeleninový vývar. Použila jsem cca ½ vývaru, který mi vzniknul, když jsem blanšírovala růžičkovou kapustu (proto jsem i psala, abyste vývar nevylévali). Zbytek dolévám teplou vodou z konvice. Pokud máte nazbyt domácí masový vývar, vůbec se neostýchejte do polévky jej použít.
Osolíme, opepříme, přivedeme k varu.
Pár kapustiček necháme stranou, zbylé vložíme do polévky a vaříme asi 10 minut. Před koncem přilijeme smetanu, promícháme a odstavíme.
Ponorným mixérem kapustičky rozmixujeme, až nám vznikne krémovitá polévka.
Osolíme, opepříme a dochutíme vinným octem. Jednou dvakrát strouhneme do polévky muškátového oříšku.
Slaninu nakrájíme na tenké proužky a osmažíme na trošce sádla dokřupava.
Zbylé kapustičky úhledně nakrájíme.
Polévku nalijeme na talíř, ozdobíme nakrájenými kapustičkami a posypeme vypraženou slaninou.
Poznámka k receptu:
Růžičková kapusta patří k levným zeleninám především v zimě. Využijte toho, protože někdy může vyjít low carb strava docela draze.