Go Back
polévka z růžičkové kapustičky low carb recept

Low carb polévka z růžičkové kapusty

Nízkosacharidový recept na kapustičkovou polévku. Zdravá a chutná, odpovídá zásadám low carb diety.
Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:
0 z 0 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření, pečení: 30 min
Čas celkem: 45 min
Porce: 4
Autor: LadyLowCarb.cz

POTŘEBUJEME

  • 600 g růžičková kapusta
  • 900 ml Hovězí vývar (nebo voda)
  • 1 ks cibule (střední)
  • 100 ml bílé víno (suché)
  • 10 g máslo
  • 1/2 lžička sušená majoránka
  • 150 ml smetana na šlehání (min. 30 %)
  • Vinný ocet
  • muškátový oříšek
  • Sůl
  • pepř
  • 100 g slanina

POSTUP

  • Kapustičky očistíme, zbavíme případných horních zavadlých lístků, pokud mají tuhý konec, tak jej kousek seřízneme. Opláchneme pod tekoucí vodou.
  • Nejprve oblanšírujeme kapustičky: V hrnci přivedeme k varu vodu, řádně osolíme. Do vroucí vody opatrně vhodíme kapustičky a vaříme „na plný kotel“ asi 12-14 minut. Poté odstavíme z plotny, kapustičky přendáme lžící do cedníku (vodu nevyléváme!) a propláchneme studenou vodou. Přesypeme do jiného hrnce nebo mísy a zalijeme studenou vodou – zastavíme tak var, kapustičky nebudou blátivé.
  • POLÉVKOVÉM HRNCI se silným dnem rozehřejeme máslo, přidáme cibuli nakrájenou nadrobno a restujeme, až cibule zesklovatí.
  • Přidáme sušenou majoránku, promícháme.
  • Zalijeme vínem, které necháme odpařit.
  • Přilijeme zeleninový vývar. Použila jsem cca ½ vývaru, který mi vzniknul, když jsem blanšírovala růžičkovou kapustu (proto jsem i psala, abyste vývar nevylévali). Zbytek dolévám teplou vodou z konvice. Pokud máte nazbyt domácí masový vývar, vůbec se neostýchejte do polévky jej použít.
  • Osolíme, opepříme, přivedeme k varu.
  • Pár kapustiček necháme stranou, zbylé vložíme do polévky a vaříme asi 10 minut. Před koncem přilijeme smetanu, promícháme a odstavíme.
  • Ponorným mixérem kapustičky rozmixujeme, až nám vznikne krémovitá polévka.
  • Osolíme, opepříme a dochutíme vinným octem. Jednou dvakrát strouhneme do polévky muškátového oříšku.
  • Slaninu nakrájíme na tenké proužky a osmažíme na trošce sádla dokřupava.
  • Zbylé kapustičky úhledně nakrájíme.
  • Polévku nalijeme na talíř, ozdobíme nakrájenými kapustičkami a posypeme vypraženou slaninou.

Poznámka k receptu:

Růžičková kapusta patří k levným zeleninám především v zimě. Využijte toho, protože někdy může vyjít low carb strava docela draze.
Líbí se vám recept?Další porci low carb inspirace najdete na mém Pinterestu!