Go Back
závitky z lilků low carb

Pečené závitky z lilku

Baklažánový recept vhodný na léto! V low carb stylu, chutná skvěle.
Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 25 min
Vaření, pečení: 20 min
Čas celkem: 45 min
Porce: 3
Autor: LadyLowCarb.cz

POTŘEBUJEME

  • 1 ks lilek (asi 20 cm dlouhý)
  • 1 lžíce sádlo
  • 400 g Rajčatové pyré (loupaná v konzervě)
  • 2 lžíce Olivový olej
  • 2 stroužek česnek
  • 200 g tvrdý sýr (Gouda, Eidam 45 %)
  • 100 g šunka
  • 2 ks vejce
  • 2 snítky rozmarýn
  • 2 ks Mozzarella (bochánek cca 200 g)
  • Sůl
  • pepř
  • bazalka (lístky na ozdobu)

POSTUP

  • Lilek omyjeme, odřízneme prdelku se stopkou, nakrájíme podélně na dlouhé tenké plátky, osolíme z obou stran a necháme na prkénku vypotit. Poté vysušíme papírovou utěrkou.
  • Rozpálíme troubu na 170 °C.
  • Plech zlehka vymažeme sádlem a poklademe plátky lilku, které osolíme a opepříme. Pečeme v troubě asi 10 minut, poté obrátíme a dopečeme dalších 10 minut. Vyndáme a necháme zchladnout.
  • Mezitím si vezmeme k ruce hrnec, který lze dát do trouby. Použila jsem nízký litinový hrnec o pr. 28 cm.
  • Do hrnce dáme loupaná rajčata a vidličkou je podrtíme. Vložíme 2 snítky rozmarýnu. Osolíme, opepříme, přidáme 2 stroužky rozdrceného česneku. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a necháme probublávat asi 15 minut. Stonky rozmarýnu vyjmeme, lístky by měly zůstat v rajčatové omáčce, případně je ze stonku stáhněte a vraťte zpět k rajčatům. Do rajčatové omáčky vmícháme olivový olej.
  • V míse si připravíme náplň do lilkových závitků. Nastrouháme sýr, nakrájíme šunku na kostičky. Přidáme 2 vejce, opepřete (solit nemusíte, sýr je slaný dost). Vše promícháme.
  • Na širší stranu plátku lilku dáme lžíci náplně, srolujeme a dáme do hrnce s rajčatovou omáčkou, aby konec zabaleného lilku byl dole. Takto připravíme všechny závitky.
  • Mozzarellu nakrájíme na plátky a poklademe ji mezi závitky z lilku. Vršek můžete posypat čerstvě namletým pepřem.
  • Dáme péct bez pokličky do trouby při teplotě 170 °C asi 20 minut, než vejce zpevní a sýr se rozpustí.
  • Ozdobíme lístky bazalky a podáváme.

Poznámka k receptu:

Lilek patří k jedné ze zelenin, kterou jsem objevila díky low carb. Velmi mile mě překvapil!

Orientační výživové hodnoty na 1 porci:

Množství: 1ze 3 | Kalorie: 632kcal | Sacharidy: 18g | Bílkoviny: 44g | Tuky: 42g
Líbí se vám recept?Další porci low carb inspirace najdete na mém Pinterestu!