plus jakoukoliv další zeleninu, kterou máte ve špajzce nebo v lednici
POSTUP
K mletému masu přidáme vejce, oholené lístky tymiánu, případně osolíme (pokud již maso není slané z obchodu).
Vidličkou zapracujeme vejce do mletého masa, poté rukama promícháme, důkladně, ale rychle, stačí cca 1-2 minuty. Přidejte asi lžíci studené vody, zvýší se tím pojivost směsi.
Na pánvičce rozehřejeme sádlo, rozklepneme vejce a necháme je srazit. Usmažte je tak, aby vejce byla ještě trochu tekutá. Stáhneme pánev z plotýnky a necháme vychladit.
Na pracovní plochu rozložíme potravinářskou fólii.
Maso rozdělíme na poloviny – z množství uděláte zhruba na dvě šišky sekané.
Polovinu mletého rozprostřeme na fólii do rovnoměrné vrstvy asi 1 cm vysoké, tvar obdélníku. Delší strana obdélníku by měla odpovídat délce pekáčku, ve kterém budete sekanou péct.
Na ¾ masa rozprostřeme polovinu vajec a posypeme strouhaným sýrem. Pomocí fólie (nebo alobalu) sekanou opatrně zabalíme, začneme směrem od delší strany, kde je náplň.
Sekanou s náplní opatrně přeneseme do pekáčku, rukama ještě případně upravíme tvar.
Připravíme si zeleninu, já ji ještě před přidáním do pekáčku osmažila na pánvi na lžíci sádla a zlehka osolila. Tenhle krok vytáhne ze zeleniny maximum chuti, zkuste a uvidíte.
Sekanou v pekáčku obložíme zeleninou a podlijeme vodou. Snažte se, aby cibule byla ponořená v tekutině, pokud vám vyschne, je k neužvýkání! Máte-li snítky čerstvého rozmarýnu, přidejte je k zelenině. Dobrých bylinek není nikdy dost.
Dáme péct do trouby rozpálené na 170 °C (peču bez horkovzduchu), zhruba na 45 minut.
Asi 2x v průběhu pečení poliju sekanou výpekem, případně přidám do pekáčku trochu vody.
Hotovou sekanou podáváme nakrájenou na plátky s pečenou zeleninou, sama ještě obkládám zeleninou čerstvou – co dům dá.
Poznámka k receptu:
Nelekejte se, když se vám sekaná začne při rolování rozpadat. Jednoduše ji rukama “splácněte”, bude držet pohromadě.
Nutriční hodnoty jsou počítané pouze na sekanou (bez zeleninové přílohy).