Go Back
LOW CARB ROLÁDA MASOVÁ S VEJCI

Domácí low carb sekaná

Domácí sekaná z mletého masa, plněná smaženými vejci a sýrem. Skvělý nízkosacharidový oběd nebo večeře.
Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření, pečení: 45 min
Čas celkem: 1 hod 5 min
Porce: 6
Autor: LadyLowCarb.cz

POTŘEBUJEME

Maso na roládu:

  • 500 g vepřové plecko
  • 300 g hovězí přední (prorostlejší)
  • 2 ks vejce
  • Sůl
  • 5 snítek tymián (čerstvá bylinka)

Na náplň do sekané:

  • 8 ks vejce (vel. L)
  • 200 g tvrdý sýr (např. Gouda 45 %)
  • 1 lžíce vepřové sádlo

Pečená zelenina:

  • 6 ks mrkev
  • 2 ks cibule (střední)
  • 1 lžíce vepřové sádlo
  • Sůl
  • plus jakoukoliv další zeleninu, kterou máte ve špajzce nebo v lednici

POSTUP

  • K mletému masu přidáme vejce, oholené lístky tymiánu, případně osolíme (pokud již maso není slané z obchodu).
  • Vidličkou zapracujeme vejce do mletého masa, poté rukama promícháme, důkladně, ale rychle, stačí cca 1-2 minuty. Přidejte asi lžíci studené vody, zvýší se tím pojivost směsi.
  • Na pánvičce rozehřejeme sádlo, rozklepneme vejce a necháme je srazit. Usmažte je tak, aby vejce byla ještě trochu tekutá. Stáhneme pánev z plotýnky a necháme vychladit.
  • Na pracovní plochu rozložíme potravinářskou fólii.
  • Maso rozdělíme na poloviny – z množství uděláte zhruba na dvě šišky sekané.
  • Polovinu mletého rozprostřeme na fólii do rovnoměrné vrstvy asi 1 cm vysoké, tvar obdélníku. Delší strana obdélníku by měla odpovídat délce pekáčku, ve kterém budete sekanou péct.
  • Na ¾ masa rozprostřeme polovinu vajec a posypeme strouhaným sýrem. Pomocí fólie (nebo alobalu) sekanou opatrně zabalíme, začneme směrem od delší strany, kde je náplň.
  • Sekanou s náplní opatrně přeneseme do pekáčku, rukama ještě případně upravíme tvar.
  • Připravíme si zeleninu, já ji ještě před přidáním do pekáčku osmažila na pánvi na lžíci sádla a zlehka osolila. Tenhle krok vytáhne ze zeleniny maximum chuti, zkuste a uvidíte.
  • Sekanou v pekáčku obložíme zeleninou a podlijeme vodou. Snažte se, aby cibule byla ponořená v tekutině, pokud vám vyschne, je k neužvýkání! Máte-li snítky čerstvého rozmarýnu, přidejte je k zelenině. Dobrých bylinek není nikdy dost.
  • Dáme péct do trouby rozpálené na 170 °C (peču bez horkovzduchu), zhruba na 45 minut.
  • Asi 2x v průběhu pečení poliju sekanou výpekem, případně přidám do pekáčku trochu vody.
  • Hotovou sekanou podáváme nakrájenou na plátky s pečenou zeleninou, sama ještě obkládám zeleninou čerstvou – co dům dá.

Poznámka k receptu:

Nelekejte se, když se vám sekaná začne při rolování rozpadat. Jednoduše ji rukama “splácněte”, bude držet pohromadě. 
 
Nutriční hodnoty jsou počítané pouze na sekanou (bez zeleninové přílohy).

Orientační výživové hodnoty na 1 porci:

Množství: 1ze 6 | Kalorie: 550kcal | Sacharidy: 2g | Bílkoviny: 40g | Tuky: 42g
Líbí se vám recept?Další porci low carb inspirace najdete na mém Pinterestu!