LOW CARB E-KUCHAŘKy

od Lucky Grusové

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"17ee7":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"17ee7":{"val":"hsla(var(--tcb-main-master-h, 210), var(--tcb-main-master-s, 77%), var(--tcb-main-master-l, 54%), 1)"}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"17ee7":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
PROHLÉDNOUT
__CONFIG_group_edit__{}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Zdravý mrkvový koláč low carb

Od: Petra / LadyLowCarb


O víkendu musí být něco dobrého ke kávě, tentokrát se na talířku objevil mrkvový koláč.

V ledničce mi zbyla polévková zelenina, dvě mrkvičky jsem tedy půjčila a nastrouhala je jako základ pro sváteční dezert.

Tipy na low carb čtení:


JAK PÁLIT A NEUKLÁDAT

Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.

Fitplan.cz


VOŇAVÁ KUCHAŘKA

Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.

Paleosnadno.cz

Mrkvový koláč podle tohoto receptu je low carb, tedy nízkosacharidový, přirozeně bezlepkový, neobsahuje žádný přidaný cukr ani lepkovou mouku. Není však paleo kvůli krému z čerstvého sýra.

Mrkev a low carb dezerty

Ačkoliv je mrkev zelenina, je od přírody sladká, hodí se také do dezertů, byť jako méně obvyklá surovina. Sladké low carb pečení s mrkví je v pořádku, jen si hlídejte množství koláče, které sníte.

Pokud jste na ketogenní dietě, tedy striktní low carb, hlídejte si sacharidy, které v mrkvi přijmete (100 g syrové mrkve, což odpovídá zhruba jedné středně velké mrkvi, má 7 g).

Jestliže jedete liberální low carb (uvolněnou verzi) přidejte do mrkvového koláče hrstičku rozinek. K mrkvovému koláči se navíc chuťově báječně hodí.

Xantanová guma

Protože při pečení se musíme obejít bez pšeničné mouky s lepkem, který pojí pečivo dohromady, přidala jsem necelou půl lžičku XANTANOVÉ GUMY.

Xantan je bez chuti a hezky podrží strukturu koláče. Dá se koupit na internetu nebo v kamenné prodejně se zdravou výživou.

TIP: Do mrkvového koláče patří ořechy, proč jsou ořechy na low carb vhodné, si přečtěte TADY.

Nejenom xantanová guma se postará o zpevnění a vláčnost těsta, důležitá jsou také vajíčka kvůli jejich dobré pojivosti. Proto jsou v relativně malém množství těsta použité 4 ks.

Aby byl mrkvový koláč kypřejší, přidala jsem pečicí prášek s vinným kamenem.

Krém na mrkvový koláč

Na krém použijte jakýkoliv smetanový čerstvý sýr (President, Philadelphia, Palouček nebo Lučinu, lze i žervé). Doporučuji vyndat jej předem z lednice, budeme k němu přidávat rozpuštěné máslo, tak aby se nám vše na krém hezky spojilo.

Pokud byste máslo do krému nepřidali, krém by na povrchu popraskal!

Krém i koláč osladíme oblíbeným low carb sladidlem – Xylitolem nebo Erythritolem

Kulatá pečicí forma

Formu na koláč jsem použila s odnímatelným dnem. Koláč z formy nemusím dolovat, jde krásně vyndat, stačilo ji vymazat sádlem.

Koláč jde upéct i v klasické dortové formě o pr. 20 cm nebo v nastavitelné obruči. Chcete-li mít jistotu, že půjde koláč dobře vyndat, vyložte formu pečicím papírem.

Mrkvový koláč low carb recept

Mrkvový koláč low carb

Low carb dezert bez přidaného cukru, bez lepku – zdravý koláč na víkend!
Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:
5 z 3 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření, pečení: 30 min
Čas celkem: 45 min
Porce: 6
Autor: LadyLowCarb.cz

POTŘEBUJEME

Krém na mrkvový dort:

POSTUP

  • Troubu rozpálíme na 170 °C (elektrická bez horkovzduchu).
  • V rendlíku rozpustíme máslo, nesmí být horké, pouze vlažné.
  • Ořechy nahrubo nasekáme nožem.
  • Mrkev oškrabeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme celá vejce, zchladnuté rozpuštěné máslo, špetku soli, Xylitol, skořici, nahrubo nasekané vlašské ořechy. Promícháme. Směs zasypeme mandlovou moukou, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva. Vše spojíme dohromady. Těsto by mělo být husté, ale stále tekuté.
  • Formu na koláč vymažeme máslem a nalijeme do ní těsto.
  • Dáme péct do roztopené trouby zhruba na 25-30 minut.
  • Mrkvový koláč vyndáme a necháme zcela vychladit.
  • V misce vymícháme čerstvý sýr s Xylitolem, přidáme rozpuštěné máslo a zředíme citronovou šťávou do krémovité konzistence. Krémem pomažeme vrch koláče, ozdobíme kousky vlašských ořechů.

Poznámka k receptu:

Zhruba 6-8 porcí koláče. Koláčovou formu můžete případně vyložit pečicím papírem.
Líbí se vám recept?Další porci low carb inspirace najdete na mém Pinterestu!
Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem low carb stravování. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kvalitní ořechy za výbornou cenu

>
Send this to a friend
Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/zdravy-mrkvovy-kolac-low-carb/