Mandlová mouka za super cenu u Grizly.cz - VYZKOUŠEJTE! »

low carb keto mrkvový koláč

Zdravý mrkvový koláč low carb

O víkendu to chce vždy něco dobrého ke kávě, tentokrát jsem se rozhodla pro mrkvový koláč. V ledničce mi zbyla polévková zelenina, dvě mrkvičky jsem tedy uzmula a nastrouhala je jako základ pro low carb dezert.

Mrkvový koláč podle tohoto receptu je nízkosacharidový, LCHF, přirozeně bezlepkový, neobsahuje žádný přidaný cukr ani lepkovou mouku. Není však paleo kvůli krému z čerstvého sýra.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:


>> Low carb e-kuchařky Lucky Grusové
Chcete zkusit low carb a nevíte, co vařit? Zkuste osvědčené recepty Lucie Grusové. Low carb, paleo, Whole30. Klikněte a podívejte se.

>> Kniha Jak pálit a neukládat
Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Mrkev je od přírody sladká, pro dezerty se hodí jako méně tradiční kombinace. Protože při pečení se budeme muset obejít bez lepku, který pojí pečivo dohromady, přidala jsem necelou půl lžičku XANTANOVÉ GUMY. Xantan je bez chuti a hezky podrží strukturu koláče. Dá se koupit na internetu nebo v kamenné prodejně se zdravou výživou.

A teď už šup k receptu! Rozpis surovin je počítaný do malé koláčové formy o průměru cca 20 cm.

Mrkvový koláč low carb
Čas přípravy
15 mins
Čas vaření
25 mins
 

Low carb dezert bez přidaného cukru, bez lepku – zdravý koláč na víkend!

Porce: 6
Autor: Lady LowCarb
Ingredience
  • 100 g mrkev
  • 4 ks vejce
  • 30 g ořechy vlašské, lískové
  • 50 g máslo rozpuštěné
  • 130 g mandlová mouka
  • 1/2 lžička xantanová guma
  • 1/2 ks prášek do pečiva s vinným kamenem
  • 1/2 lžička skořice
  • 2 lžíce Xylitol
  • špetka soli
  • sádlo na vymazání formy
Krém na pomazání koláče
  • 120 g čerstvý smetanový sýr (např. President)
  • 1 lžíce Xylitol
  • 30 g máslo rozpuštěné
  • citronová šťáva
  • vlašské ořechy na ozdobu
Postup
  1. Troubu rozpálíme na 170 °C (elektrická bez horkovzduchu).

  2. V rendlíku rozpustíme máslo, nesmí být horké, pouze vlažné.

  3. Ořechy nahrubo nasekáme nožem.

  4. Mrkev oškrabeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme celá vejce, zchladnuté rozpuštěné máslo, špetku soli, Xylitol, skořici. Promícháme. Směs zasypeme mandlovou moukou, ve které jsme promíchali prášek do pečiva. Vše spojíme dohromady. Těsto by mělo být husté, ale stále tekuté.

  5. Formu na koláč vymažeme sádlem a nalijeme do ní těsto.

  6. Dáme péct do roztopené trouby zhruba na 25 minut.

  7. Mrkvový koláč vyndáme a necháme zcela vychladit.

  8. V misce vymícháme čerstvý sýr s Xylitolem, přidáme rozpuštěné máslo a zředíme citronovou šťávou do krémovité konzistence. Krémem pomažeme vrch koláče, ozdobíme kousky vlašských ořechů.

Poznámky k receptu

Zhruba 6-8 porcí koláče.

příprava mrkvový koláčlow carb mrkvový dort

Mrkvový koláč low carb: tipy a rady

  • Nejenom xantanová guma se postará o zpevnění a vláčnost těsta, důležitá jsou také vajíčka kvůli jejich dobré pojivosti. Proto jsou v relativně malém množství těsta použité 4 ks.
  • Do koláče patří ořechy, proč jsou ořechy na low carb vhodné, si přečtěte TADY.
  • Pokud nejste na striktní low carb (tzv. ketogenní dieta), přidejte do mrkvového koláče hrstičku rozinek. Rozinky sice nejsou low carb košér, ale stále lepší alternativa sladidla než klasický bílý cukr. K mrkvovému koláči se navíc chuťově báječně hodí.
  • Xylitol, neboli březový cukr, je low carb povolené sladidlo. Patří mezi tzv. alkoholové cukry. Chuť xylitolu se od běžného cukru liší, někdo po něm cítí pachuť v ústech, konzumace ve větším množství může mít projímavý účinek. Na druhou stranu nezvyšuje hladinu krevního cukru (a tím pádem nevyvolává vyplavování inzulinu), používá se také jako prevence proti kazivosti zubů – často xylitol najdete ve žvýkačkách. Alternativou ke Xylitolu je sladidlo Erythritol. Doporučuji vyzkoušet, který z low carb cukrů komu sedí víc. Všeobecně se na low carb doporučuje se „sladkým“ to moc nepřehánět ;), jen občas a na chuť.
  • Prášek do pečiva používám s vinným kamenem. Kypřicí prášek obsahuje vždy dvě složky: zásaditou a kyseliny. Zásaditou je soda bikarbona (hydrogenuhličitan sodný), kyselinou v tomto případě vinný kámen, který je přírodního původu. Má o něco menší kypřicí schopnosti než běžný prášek do pečiva, ale neobsahuje chemické fosfáty.
  • Na krém použijte jakýkoliv smetanový čerstvý sýr (President, Philadelphia, Palouček nebo Lučinu, lze i žervé). Doporučuji vyndat jej předem z lednice, budeme k němu přidávat rozpuštěné máslo, tak aby se nám vše na krém hezky spojilo. Pokud byste máslo do krému nepřidali, krém by na povrchu popraskal!
  • Formu na koláč jsem použila s odnímatelným dnem. Koláč z formy nemusím dolovat, jde krásně vyndat, stačilo ji vymazat sádlem. Koláč jde upéct i v klasické dortové formě o pr. 20 cm nebo v nastavitelné obruči. Kdo chce mít jistotu, že půjde dobře vyndat, může formu vyložit pečicím papírem.

low carb keto mrkvový koláč

Kniha Jak pálit a neukládat

Zjistit více

Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Stáhněte si ukázku knihy zdarma!

O autorovi

    Petra / LadyLowCarb

    Zajímá mě vše kolem nízkosacharidového stravování, jinak také low carb a její nejpřísnější verze, ketogenní dieta. Zkouším na sobě, jak lze snížením sacharidů ve stravě zhubnout a zlepšit si zdraví. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.


    >

    Sdílej s přáteli

    Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/zdravy-mrkvovy-kolac-low-carb/