O víkendu musí být něco dobrého ke kávě, tentokrát se na talířku objevil mrkvový koláč.
V ledničce mi zbyla polévková zelenina, dvě mrkvičky jsem tedy půjčila a nastrouhala je jako základ pro sváteční dezert.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Mrkvový koláč podle tohoto receptu je low carb, tedy nízkosacharidový, přirozeně bezlepkový, neobsahuje žádný přidaný cukr ani lepkovou mouku. Není však paleo kvůli krému z čerstvého sýra.
Mrkev a low carb dezerty
Ačkoliv je mrkev zelenina, je od přírody sladká, hodí se také do dezertů, byť jako méně obvyklá surovina. Sladké low carb pečení s mrkví je v pořádku, jen si hlídejte množství koláče, které sníte.
Pokud jste na ketogenní dietě, tedy striktní low carb, hlídejte si sacharidy, které v mrkvi přijmete (100 g syrové mrkve, což odpovídá zhruba jedné středně velké mrkvi, má 7 g).
Jestliže jedete liberální low carb (uvolněnou verzi) přidejte do mrkvového koláče hrstičku rozinek. K mrkvovému koláči se navíc chuťově báječně hodí.
Xantanová guma
Protože při pečení se musíme obejít bez pšeničné mouky s lepkem, který pojí pečivo dohromady, přidala jsem necelou půl lžičku XANTANOVÉ GUMY.
Xantan je bez chuti a hezky podrží strukturu koláče. Dá se koupit na internetu nebo v kamenné prodejně se zdravou výživou.
TIP: Do mrkvového koláče patří ořechy, proč jsou ořechy na low carb vhodné, si přečtěte TADY.
Nejenom xantanová guma se postará o zpevnění a vláčnost těsta, důležitá jsou také vajíčka kvůli jejich dobré pojivosti. Proto jsou v relativně malém množství těsta použité 4 ks.
Aby byl mrkvový koláč kypřejší, přidala jsem pečicí prášek s vinným kamenem.
[thrive_leads id=’2169′]
Krém na mrkvový koláč
Na krém použijte jakýkoliv smetanový čerstvý sýr (President, Philadelphia, Palouček nebo Lučinu, lze i žervé). Doporučuji vyndat jej předem z lednice, budeme k němu přidávat rozpuštěné máslo, tak aby se nám vše na krém hezky spojilo.
Pokud byste máslo do krému nepřidali, krém by na povrchu popraskal!
Krém i koláč osladíme oblíbeným low carb sladidlem – Xylitolem nebo Erythritolem
Kulatá pečicí forma
Formu na koláč jsem použila s odnímatelným dnem. Koláč z formy nemusím dolovat, jde krásně vyndat, stačilo ji vymazat sádlem.
Koláč jde upéct i v klasické dortové formě o pr. 20 cm nebo v nastavitelné obruči. Chcete-li mít jistotu, že půjde koláč dobře vyndat, vyložte formu pečicím papírem.
Mrkvový koláč low carb
Equipment
- Low carb Voňavá kuchařka
- Nastavitelná forma na dort
- Vlašské ořechy Exclusive
Ingredients
- 100 g mrkev
- 4 ks vejce
- 30 g Vlašské ořechy
- 50 g máslo rozpuštěné
- 130 g Mandlová mouka
- 1/2 lžička Xantanová guma
- 1/2 ks Kypřicí prášek s vinným kamenem nebo obyčejný kypřicí prášek
- 1/2 lžička Skořice mletá
- 2 lžíce XYLITOL low carb cukr low carb sladidlo – nebo Erythritol
- Sůl
- máslo na vymazání formy
Krém na mrkvový dort:
- 120 g čerstvý sýr smetanový, např. President, Palouček
- 1 lžíce XYLITOL low carb cukr
- 30 g máslo rozpuštěné
- citronová šťáva
- Vlašské ořechy jádra na ozdobu
Instructions
- Troubu rozpálíme na 170 °C (elektrická bez horkovzduchu).
- V rendlíku rozpustíme máslo, nesmí být horké, pouze vlažné.
- Ořechy nahrubo nasekáme nožem.
- Mrkev oškrabeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme celá vejce, zchladnuté rozpuštěné máslo, špetku soli, Xylitol, skořici, nahrubo nasekané vlašské ořechy. Promícháme. Směs zasypeme mandlovou moukou, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva. Vše spojíme dohromady. Těsto by mělo být husté, ale stále tekuté.
- Formu na koláč vymažeme máslem a nalijeme do ní těsto.
- Dáme péct do roztopené trouby zhruba na 25-30 minut.
- Mrkvový koláč vyndáme a necháme zcela vychladit.
- V misce vymícháme čerstvý sýr s Xylitolem, přidáme rozpuštěné máslo a zředíme citronovou šťávou do krémovité konzistence. Krémem pomažeme vrch koláče, ozdobíme kousky vlašských ořechů.
Dělám už poněkolikáté, s mírnými obměnami ve zdobení. Výborný recept, variabilní a jednoduchý. Velká spokojenost a zasloužené místo v rodinném sešitu s top recepty. Děkuji!
Moc díky za komentář 🙂