LOW CARB E-KUCHAŘKy

od Lucky Grusové

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"17ee7":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"17ee7":{"val":"hsla(var(--tcb-main-master-h, 210), var(--tcb-main-master-s, 77%), var(--tcb-main-master-l, 54%), 1)"}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"17ee7":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
PROHLÉDNOUT
__CONFIG_group_edit__{}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Zelenina pečená v troubě

Od: Petra / LadyLowCarb


Dnes to není o zvlášť komplikovaném receptu jako spíš o tom, že bychom se měli snažit zužitkovat jídlo, které nám uvízlo v ledničce. A jehož datum expirace klepe na dveře.

Low carb bezezbytkovému zero waste hospodaření s jídlem přeje.

Tipy na low carb čtení:

JAK PÁLIT A NEUKLÁDAT

Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.

Fitplan.cz


VOŇAVÁ KUCHAŘKA

Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.

Paleosnadno.cz

Často mám na talíři “zbytky”, které, pokud si je hezky upravím, vypadají lépe než oběd servírovaný v lecjaké restauraci.

Co do zapékané zeleniny

Také dnes jsem si připravovala oběd ála co dům dal.

  • Z boršče mi zbylo červené zelí, z polévkové zeleniny, kterou mám vždy v pohotovosti, jsem si půjčila kedlubnu a mrkev.
  • Tuhle zeleninovou partu jsem doplnila kusem batátu, vše jsem nasypala do zapékací mísy, zalila smetanou, zasypala sýrem a šoupla do trouby.

Za hodinu bylo hotovo a kdybych měla mluvit, jak mi pusa narostla, řekla bych, že výsledkem bylo hotové nebíčko v hubě!

Smetana na zalití zeleniny

Zalévat cokoliv co dávám do trouby smetanou je vždycky dobrý nápad.

Zelenina dostane plnou chuť a jídlo hezky “ztučníme”. Obvykle používám smetanu na šlehání (tedy tu, co má alespoň 30 % tuku).

Pokud bych ten samý úkon provedla se smetanou na vaření (12 % – ta žlutá), smetana se může zdrcnout, protože “málo tučná” varianta není při vyšších teplotách stabilní.

Smetanu nemusíte lít do zeleniny na litry, stačí tak akorát, abyste si pochutnali.

Dobrý tip

K zapékání si vezměte druhy zeleniny, které potřebují přibližně stejný čas, aby při pečení změkly. Moje sestava batáty, kedlubna, zelí, mrkev toto pravidlo plus mínus splňuje.

TIP: Vždy je fajn, pokud se na talíři objeví zelenina připravená na skus a nikoliv rozblemtaná.

Sýr na zasypání zeleniny použijte ten, který v ledničce najdete.

Já měla zbytek balkánského – ten je dost slaný a pikantní, ke konci pečení jsem povrch zasypala 48% goudou a nechala sýr ještě krátce v troubě rozpustit.

pečená low carb zelenina

Zelenina zapékaná v troubě

Skvělý low carb recept, při kterém zužitkujete spoustu zbytků, které najdete v lednici.
Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:
4 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření, pečení: 45 min
Čas celkem: 1 hod
Porce: 2
Autor: LadyLowCarb.cz

POTŘEBUJEME

  • 300 g batáty
  • 1 ks mrkev (střední)
  • 1/2 hlávka červené zelí
  • 1 ks kedlubna
  • 250 ml smetana na šlehání (30 % a více)
  • 150 g balkánský sýr
  • 100 g tvrdý sýr (např. Gouda 45 %)
  • 80 g slanina
  • Sůl
  • pepř
  • čerstvé bylinky (na ozdobu)

POSTUP

  • Zeleninu očistíme a nakrájíme na zhruba stejně velké kusy.
  • Nasypeme do ohnivzdorné mísy, osolíme a opepříme.
  • Slaninu nakrájíme na kostičky a na kousku másla nebo ghíčka opečeme. Nasypeme na zeleninu a vše promícháme.
  • Zalijeme smetanou na šlehání, posypeme rozdrobeným balkánským sýrem. 
  • Mísu přikryjeme alobalem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Vždy zhruba po 20 minutách promícháme.
  • Na posledních 10 minut stáhneme alobal a necháme na povrchu zapéct, nakonec posypeme nastrouhanou goudou, necháme ji rozpustit.
  • Servírujeme poprášené čerstvě mletým pepřem a ozdobené pokrájenými bylinkami (např. pažitka).

Poznámka k receptu:

Můj tip: zcela snadný low carb recept, minimální příprava, zelenina se peče sama!

Orientační výživové hodnoty na 1 porci:

Množství: 1ze 2 | Kalorie: 1109kcal | Sacharidy: 51g | Bílkoviny: 35g | Tuky: 84g
Líbí se vám recept?Další porci low carb inspirace najdete na mém Pinterestu!
Petřin nízkosacharidový newsletter

pro dámy

Jednou za čas užitečné LOW CARB tipy a recepty do vašeho e-mailu? Přihlaste se k odběru:

Váš e-mail je u mě v bezpečí, čtěte Zásady ochrany soukromí

Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem low carb stravování. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kvalitní ořechy za výbornou cenu

>
Send this to a friend
Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/zelenina-pecena-v-troube/