Mandlová mouka za super cenu u Grizly.cz - VYZKOUŠEJTE! »

zelňačka low carb keto

Zelňačka na způsob low carb

Husté polévky jsou pro nízkosacharidovou dietu pravým požehnáním. Nejenže zasytí, ale obvykle obsahují spoustu dobrot, které při jejich přípravě použijeme. Nevadí, že low carb polévka nejde zahustit jíškou, uvidíte, že i tak si pochutnáte a nebudete mít pocit, že jste o něco šizení.

TIP: Na čištění mrkve se mi osvědčil tenhle kartáč na zeleninu, mrkněte 😉

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:


>> Low carb e-kuchařky Lucky Grusové
Chcete zkusit low carb a nevíte, co vařit? Zkuste osvědčené recepty Lucie Grusové. Low carb, paleo, Whole30. Klikněte a podívejte se.

>> Kniha Jak pálit a neukládat
Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Zelňačka podle receptu níže patří mezi moje favority. Splňuje kritéria nízkosacharidového stravování, její příprava je snadná, a jeden poctivý talíř vystačí na chutný low carb (keto) oběd nebo večeři.

Pojďme k receptu:

Zelná polévka (low carb)

Výborná a sytá: taková je zelňačka, připravená tak, aby splňovala kritéria nízkosacharidové diety. 

Porce: 5
Autor: Petra / LadyLowCarb
Ingredience
  • 2 ks mrkev střední velikosti
  • 2 ks cibule střední velikosti
  • 1 lžíce sladká mletá paprika
  • 2 ks bobkový list
  • 6 kuliček nové koření
  • 10 kuliček černý pepř
  • 100 g šunkové kostičky (nebo uzená slanina, bůček)
  • 500 g kysané zelí
  • 1,5 l vývar
  • 2 lžíce sádlo (nebo přepuštěné máslo, ghíčko)
  • 200 g zakysaná smetana (tučná, ideálně Créme fraîche)
  • sůl
Postup
  1. Vezmeme si k ruce větší hrnec se silnějším dnem, rozpálíme plotýnku a do hrnce vhodíme sádlo nebo přepuštěné máslo. Necháme rozehřát, až se vzduch nad dnem hrnce začne chvět.

  2. Mezitím si oškrábeme mrkve, oloupeme cibuli. Mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na klínky. Vhodíme do hrnce s roztopeným sádlem. Lehce posolíme. Mícháme, aby se zelenina nepřichytila. Jakmile získá světlounce zlatou barvu, přihodíme na kostičky nakrájené uzené maso. Opět mícháme a počkáme, až se uzené opeče.

  3. Zasypeme lžící sladké mleté papriky, teď už jen párkrát míchneme a zalijeme vývarem (případně vodou). Osolíme, vložíme bobkové listy, nové koření a černý pepř. 

  4. Vložíme kysané zelí. Pokud je zelí nakrájené na dlouhé nudličky, můžete ho ještě překrojit, aby v polévce nebyly velké kusy. 

  5. Zvolna vaříme, dokud není zelí měkké (trvá to asi půl hodiny).

  6. Vyjmeme koření, případně ještě dosolíme. Stáhneme z plotny a vmícháme zakysanou smetanu, už nevaříme! Případně můžeme přidat kopeček zakysanky až na talíř při servírování.

příprava zelňačky zelenina

Zelňačka pro nízkosacharidovou dietu: tipy a rady

  • Zakysanou smetanu vezměte k ruce tučnější, já se nebojím Créme fraîche, která má 30% tuku. Tuk je na LCHF potřeba, a pokud je zeleninová polévka zároveň hlavním jídlem, tak tam ten tuk prostě dostat musíme (aby nebyl brzy hlad).
  • U polévek vždycky zeleninu nejprve osmažím na nějakém kvalitním tuku (sádlo, přepuštěné máslo). Osmažení zvýrazní chuť; pokud bych zeleninu hodila jen do vody, byla by vařená, bez chuti. Vřele doporučuji, udělejte si pár minut čas navíc a než polévku zalijete vodou, základ osmahněte.
  • Pokud nemáte vývar, sáhněte po bujónu „v kostce“. Nemyslím masox nebo jiná ochucovadla plná chemie, ale zkuste se v obchodě porozhlédnout, určitě narazíte na zredukovaný vývar z přírodních surovin, bez přidaných sajrajtů. Mimo jiné: světoví kuchaři si vývar připravují do zásoby, říká se mu demi glace, a je možné jej koupit ve specializovaných prodejnách.
  • Na vaření polévek je fajn tzv. polévkový hrnec, který má silnější dno a lépe vede teplo.
  • Zelňačku v provedení low carb si vždy odeberu pro sebe, zbylou zelnou polévku doupravím pro rodinu: zahustím dvěma lžícemi mouky, přidám lžíci cukru (většinou na sražení chuti kysaného zelí) a brambory uvařené zvlášť – pokud by se vařily v polévce se zelím, nezměknou.
  • Zakysanou smetanu vlijte do polévky až poté, co ji odstavíte z plotny. Už nevařte, jinak se vám zakysanka srazí a v polévce budete mít hrudky.

zelná polévka nízkosacharidová

Kniha Jak pálit a neukládat

Zjistit více

Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Stáhněte si ukázku knihy zdarma!

O autorovi

    Petra / LadyLowCarb

    Zajímá mě vše kolem nízkosacharidového stravování, jinak také low carb a její nejpřísnější verze, ketogenní dieta. Zkouším na sobě, jak lze snížením sacharidů ve stravě zhubnout a zlepšit si zdraví. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

  • Alena Kopecká napsal:

    Vaší zelňačku určitě vyzkouším!!Miluju polévky,můžete mi zaslat recepty ještě na jiné???Děkuji Alena Kopecká (kop.ala@seznam.cz)

    • Petra / LadyLowCarb napsal:

      Děkuji za komentář 🙂 Já jsem polévkám taky propadla. Recepty zveřejňuji postupně v kategorii Polévky, mrkněte na ně. Ať se daří, Petra


  • >

    Sdílej s přáteli

    Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/zelnacka-low-carb/