Husté polévky jsou pro nízkosacharidovou dietu dokonalým požehnáním. Zasytí a obsahují spoustu dobrot, které při jejich přípravě použijeme.
Nevadí, že low carb polévka nejde zahustit jíškou, uvidíte, že i tak si pochutnáte a nebudete mít pocit, že byla polévka ošizená.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Zelňačka podle receptu níže patří mezi moje favority. Splňuje kritéria low carb stravování, její příprava je snadná.
Jeden poctivý talíř vystačí na chutný oběd nebo večeři. Pokud nedržíte ketogenní dietu (přísná low carb), dejte si k zelňačce plátek žitného chleba.
Zakysanka do zelňačky
Zakysanou smetanu vezměte k ruce tučnější, ideální je taková, která má obsah tuku kolem 20 %.
Zakysanou smetanu vlijte do polévky až poté, co ji odstavíte z plotny. Už nevařte, jinak se může zakysanka srazit a v polévce budete mít hrudky.
Pokud smetanu vynecháte, dostanete výbornou polévku v paleo stravovacím stylu.
TIP: U polévek vždycky zeleninu nejprve osmažím na nějakém kvalitním tuku (sádlo, přepuštěné máslo). Osmažení zvýrazní chuť; pokud bych zeleninu hodila jen do vody, byla by vařená, bez chuti. Vřele doporučuji, udělejte si pár minut čas navíc a než polévku zalijete vodou, základ osmahněte.
Na přípravu základů polévek je fajn hrnec, který má silnější dno.
Vývar do polévky
Pokud nemáte vývar, sáhněte po bujónu „v kostce“. Nemyslím obyč masox nebo jemu podobná dochucovadla. Porozhlédněte se v obchodě, určitě narazíte na zredukovaný vývar z přírodních surovin.
Sama jsem se naučila připravovat si vývar z hovězího a kořenové zeleniny, vychlazený a zcezený ho naliju do pytlíků a dám zmrazit.
Jeden šuplík v mrazáku je rezervovaný jen pro vývary. Když potřebuju opravdu dobrou polévku, sáhnu po sáčku, rozmrazím a vařím. Doporučuji!
[thrive_leads id=’2169′]
Zelňačka pro nízkosacharidovou dietu i pro rodinu
Zelňačku v provedení low carb si z hrnce odeberu pro sebe.
Zbylou zelnou polévku doupravím pro rodinu: zahustím jíškou ze dvou lžic mouky, přidám lžíci cukru (většinou na sražení chuti kysaného zelí) a brambory uvařené zvlášť – pokud by se vařily v polévce se zelím, nezměknou.
TIP: Abyste srazili ostrou chuť kysaného zelí, před vařením jej propláchněte pod tekoucí vodou.
Zelná polévka (low carb)
Equipment
- Low carb Voňavá kuchařka
- Kartáč na zeleninu
Ingredients
- 2 ks mrkev
- 2 ks cibule
- 1 lžíce Mletá paprika sladká
- 2 ks Bobkový list
- 6 kuličky Nové koření
- 10 kuličky černý pepř
- 100 g šunkové kostičky nebo klobáska
- 500 g kysané zelí
- 1,5 l Hovězí vývar nebo voda
- 2 lžíce vepřové sádlo
- 200 ml zakysaná smetana tučnější
- Sůl
Instructions
- Vezmeme si k ruce větší hrnec se silnějším dnem, rozpálíme plotýnku a do hrnce vhodíme sádlo nebo přepuštěné máslo. Necháme rozehřát, až se vzduch nad dnem hrnce začne chvět.
- Mezitím si oškrábeme mrkve, oloupeme cibuli. Mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na klínky. Vhodíme do hrnce s roztopeným sádlem. Lehce posolíme. Mícháme, aby se zelenina nepřichytila. Jakmile získá světlounce zlatou barvu, přihodíme na kostičky nakrájené uzené maso. Opět mícháme a počkáme, až se uzené opeče.
- Zasypeme lžící sladké mleté papriky, teď už jen párkrát míchneme a zalijeme vývarem (případně vodou). Osolíme, vložíme bobkové listy, nové koření a černý pepř.
- Přidáme kysané zelí. Pokud je zelí nakrájené na dlouhé nudličky, můžete ho ještě překrojit, aby v polévce nebyly velké kusy.
- Zvolna vaříme, dokud není zelí měkké (trvá to asi půl hodiny).
- Vyjmeme koření, případně ještě dosolíme. Stáhneme z plotny a vmícháme zakysanou smetanu, už nevaříme! Případně můžeme přidat kopeček zakysanky až na talíř při servírování.