Předehřejeme troubu na 110 °C (elektrická, bez horkovzduchu).
Připravíme si velký hrnec, který lze dát do trouby i s poklicí (nejlépe litinový).
Vepřové sádlo nakrájíme na malé kostičky o hraně cca 1-1,5 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, česnek také oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Vepřový bok nakrájíme na větší kostky o hraně zhruba 2-3 cm.
Litinový hrnec rozpálíme na střední teplotu a vsypeme do něj kostičky sádla, orestujeme, až se začne rozpouštět. Přidáme maso a dále restujeme ze všech stran mírně dozlatova. Vsypeme cibuli, česnek, osolíme, opepříme. Zalijeme teplou vodou a jakmile obsah hrnce začne probublávat, přiklopíme jej poklicí a strčíme do trouby.
V troubě pečeme 8-10 hodin, klidně přes noc. Maso krásně změkne a bude se rozpadat.
Vyndáme hrnec z trouby a vidličkou maso rozmělníme na hrubou kaši. Plníme do připravených čistých a suchých skleniček, které jsou uzavíratelné. Naplňte až po okraj tak, aby vršek šel zalít trochou sádla – poslouží nám jako konzervační zátka.
Nechte zchladnout, zavíčkujte a dejte do chladu. V lednici vydrží masová pomazánka zhruba týden, ale myslím, že mnohem dřív ji zbaštíte. Dobrou chuť!
Notes
Z tohoto množství připravíte cca 1,3 l pomazánky – mně to vyšlo na 4 skleničky o objemu 230 ml + zhruba dalších 300 ml zbylo (už nebyly skleničky, uložila jsem do litinového kastrůlku).
Keyword Bez lepku, Bez vajec, Keto, Low carb, Primal