Jestli se nějaký dezert dá snadno překlopit do nízkosacharidové verze, pak je to cheesecake!
Těmhle dortům odolá málokdo, bývají tahákem v nóbl kavárnách, nabízejí je lepší restaurace jako sladkou tečku po dobrém jídle.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Cheesecake se dá upéct i doma, klidně v low carb verzi s minimem sacharidů.
Suroviny na low carb cheesecake
K upečení dýňového cheesecake v low carb stylu budete potřebovat:
- mandlová mouka
- máslo
- low carb sladidlo (Xylitol, Erythritol)
- dýňové pyré
- čerstvý sýr
- mascarpone
- vejce
- dýňové koření
Ingrediencí stačí poskrovnu, při přípravě cheesecake je však nutné dodržet pravidla, aby byl dort upečený tak akorát, nepopraskal nebo se mu nepropadnul střed.
Pečení a příprava
Dort se peče ve vodní lázni. Není vysušený, naopak je krásně provlhčený a vláčný.
Receptů na cheesecake je nepřeberné množství. Je říjen, vsadila jsem proto na podzimní verzi a upekla low carb dýňový cheesecake.
Počítejte s tím, že dort po upečení a vychladnutí si potřebuje odpočinout v lednici, plánujte proto velkolepé servírování na stůl s dostatečným předstihem.
[thrive_leads id=’2169′]
Poleva na cheesecake
Dýňový cheesecake můžete úplně v pohodě servírovat bez jakékoliv polevy, případně ozdobený kopečkem vychlazené šlehačky nebo zakysané smetany.
Poleva na tomto dýňovém cheesecake je vyrobená z hrušky podušené na kousku másla, s čerstvým štiplavým zázvorem a několika kapkami balsamikového octa.
Tahle poleva dodala dýňovému cheesecake správný šmrnc!
Dýňové pyré
Dost možná se dá dýňové pyré koupit hotové v plechovce (nehledala jsem), já jsem si připravila svoje vlastní z dýně upečené v troubě.
Dýně se rozkrojí napůl, položí řeznou stranou na plech a dá se péct. Trvá to asi hodinu, plus další čas, než vychladne.
Upečené dýňové masíčko je krásně měkké a jemné, má krásně oranžovou barvu, kterou vařením nedocílíte.
Upečenou dýni jsem vydlabala, pomačkala a přepasírovala přes sítko. Zbavila jsem ji tak i těch nejjemnějších vláken, které v dýni byly.
Koření na dýňový koláč (Pumpkin Pie Spice)
Dýňové koření jsem přivezla jako jeden ze suvenýrů z USA, kde je velmi populární.
V podstatě se jedná o směs koření, které skvěle ladí s dýňovými sladkými recepty.
Dívala jsem se na web, a některé české e-shopy už mají pumpkin pie spice v nabídce. Dýňové koření si zvládnete připravit doma sami, stačí si vzít k ruce hmoždíř a tlouček.
Do dýňového koření patří: mletá skořice, mletý zázvor, strouhaný muškátový oříšek, rozetřený hřebíček a utlučené nebo mleté nové koření.
Pokud dýňové koření nemáte, nemůžete jej sehnat nebo v šuplíčku zrovna nejsou všechny potřebné suroviny, zkuste dýňový cheesecake ochutit alespoň tím, co máte po ruce (samozřejmě z výčtu základního koření, ze kterých se dýňové koření skládá).
Z čeho připravit cheesecake?
Pár slov k dýňové náplni, jejíž součástí je čerstvý sýr.
V originále se do cheesecake používá čerstvý sýr Philadelphia. Ten se dá sehnat ve větších obchodech, nepatří však k nejlevnějším. Možnými náhradami jsou tučný tvaroh, Lučina, Palouček, žervé.
Všechno jsou to typy čerstvých tučnějších sýrů, které dobře zapadají do pravidel LCHF stravy.
Dýňový cheesecake low carb
Equipment
- Low carb Voňavá kuchařka
- Nastavitelná forma na dort
- Zástěra s puntíky
Ingredients
- 120 g Mandlová mouka
- 60 g máslo
- 1 lžíce XYLITOL low carb cukr low carb sladidlo (nebo Erythritol)
- 1/2 lžička vanilková esence
- 250 g dýňové pyré z 1 dýně Hokaido cca 1-1,5 kg
- 500 g čerstvý sýr Philadelphia, President, Palouček, žervé…
- 250 g mascarpone
- 3 lžíce XYLITOL low carb cukr do dýňového pyré
- 3 ks vejce
- 1 lžička dýňové koření
- citronová kůra
Instructions
Dýňové pyré:
- Zapneme elektrickou troubu na 170 °C.
- Dýni hokaido rozřízneme napůl, středy se semínky vydlabeme. Dýni položíme řeznou stranou na plech a dáme do trouby péct. Trvá to asi hodinu, když do obalu dýně dloubnete vidličkou, měli byste ji propíchnout.
- Upečenou dýni necháme zchladnout.
- Měkké maso dýně opatrně vydlabeme a buď rozmixujeme, nebo přepasírujeme přes sítko.
- Přepasírováním získáte velmi jemnou konzistenci bez vláken, ale zabere to chvilku času.
Low carb korpus na cheesecake:
- Na pánvičce rozehřejeme máslo, přisypeme mandlovou mouku, Xylitol a necháme rozvonět. Přidáme vanilkovou esenci a rozmícháme. Dáme stranou a necháme chvíli zchladnout.
- Dno kulaté dortové formy o pr. 24 cm vyložíme pečicím papírem. Mandlovou směs vysypeme do formy a lžící udusáme, můžeme lehce zvednout okraje.
- Dáme do trouby rozpálené na 170 °C péct na 10 minut. Poté vyndáme stranou a necháme zchladnout.
Dýňovo-sýrová náplň:
- Než začneme, vyndáme vejce, sýr a mascarpone z lednice, aby se dostaly na pokojovou teplotu. Je to jedno z opatření, které zabrání, aby povrch dortu popraskal.
- Do mísy dáme čerstvý sýr, mascarpone, Xylitol, dýňové pyré, dýňové koření a citronovou kůru. Vezmeme si k ruce elektrický mixér, zapneme na nízké otáčky, a směs rychle promícháme. Poté přidáme jedno vejce, promícháme, přidáme druhé, promícháme, třetí vajíčko a opět promícháme. Mixujeme na nízkých otáčkách! Pokud se směs přešlehá, střed dortu vám při pečení propadne.
- Hotovou směs nalijeme na předpečenou mandlovou krustu a uhladíme.
Pečení dýňového cheesecake:
- Troubu předehřejeme na 170 °C. Dáme vařit do konvice cca 1,5 l vody.
- Připravíme si alobal – nejlepší je silný (prodává se jako grilovací), široký 45 cm. Tato šíře umožní obalit dortovou formu o pr. 24 cm tak, aby nevznikly žádné švy, kterými by skrz alobal pronikla voda dovnitř. Odřízmene dostatečně velký kus alobalu, formu umístíme doprostřed a strany alobalu opatrně zvedneme a „přimuchláme“ k formě.
- Připravíme si pečicí plech, ideálně s vyšším okrajem. Uvařenou vodu vlijeme opatrně na plech a doprostřed vložíme cheesecake v dortové formě obalené alobalem. Voda by měla dosahovat cca 1-2 cm výše formy. Opatrně vložíme do trouby.
- Po 10 minutách stáhneme teplotu v troubě ze 170 °C na 150 °C a necháme péct, celková doba pečení trvá 45 – 60 minut, podle typu trouby.
- Troubu nechte zavřenou, prudké snížení teploty při častém otevírání trouby dortu nedělá dobře. Cca po půl hodině zkontrolujte, zda se nepřipéká povrch dortu. Pakliže začíná povážlivě hnědnout, přikryjte vrch dortu alobalem.
- Dort je upečený v okamžiku, kdy je povrch tuhý, ale když formou opatrně zahýbete, střed se chvěje (jako sulc). Také okraje dortu jsou zarůžovělé, případně se odchlipují od okraje formy.
- V ten okamžik vypneme troubu, ale dort nevyndávejte! Troubu přiotevřeme a necháme dort v chladnoucí troubě další hodinu až dvě. Teprve pak dort vyndáme a necháme zcela vychladnout na kuchyňské lince.
- Po úplném vychladnutí dáme dort odpočinout do lednice, nejlépe přes noc. Cheesecake krásně ztuhne a půjde pěkně krájet a servírovat.