Mandlová mouka za super cenu u Grizly.cz - VYZKOUŠEJTE! »

dýňový cheesecake low carb

Dýňový cheesecake low carb

Jestli se nějaký dezert dá snadno překlopit do nízkosacharidové verze, pak je to cheesecake. Těmhle dortíkům původem z Ameriky odolá jen málokdo; jsou hlavním tahákem v nóbl kavárnách, koupit se dají v obchoďáku (před nějakým časem jsem chutnala ten z Globusu a nic moc tedy ;), a kdo má kuráž, může se pustit do výroby svého vlastního cheesacake doma.

Zatímco ingrediencí na tuhle dobrotu moc nepotřebujete, je nutné při přípravě dodržet pravidla, aby byl cheesecake tak akorát upečený, nepopraskal nebo se mu nepropadnul střed. Dort se peče ve vodní lázni, díky čemuž není vysušený, naopak je krásně provlhčený a vláčný.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:


>> Low carb e-kuchařky Lucky Grusové
Chcete zkusit low carb a nevíte, co vařit? Zkuste osvědčené recepty Lucie Grusové. Low carb, paleo, Whole30. Klikněte a podívejte se.

>> Kniha Jak pálit a neukládat
Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Cheesecake čas od času peču doma pro moje karbíky (rozuměj 2 děti a 1 muž). Když jsem jej pekla poprvé, docela dlouho jsem studovala postupy, abych měla dort opravdu vyťuťaný. Vše, co znám, se dá v pohodě použít i při low carb verzi receptu na cheesecake.

Před několika dny jsem se vrátila z USA, kde jsme byli s manželem oslavit dvacet let, které to spolu od svatby táhneme. Měla jsem možnost stavit se ve Walmartu, kde jsem si pro sebe koupila pár věciček do kuchyně. Jednou z nich bylo dýňové koření, známé jako Pumpkin Pie Spice. Dnes se tohle koření dá koupit i u nás, mrkněte na internet třeba tady. A pokud nebudete mít štěstí, připravíte si ho doma sami z ingrediencí, které seženete v běžném obchodě.

Právě koupě dýňového koření a podzimní čas, kdy na vás na pultech obchodů pomrkávají krásně vybarvené dýně, mě přivedly k myšlence upéct dýňový cheesecake, samozřejmě v low carb verzi.

Cheesecake potřebuje plánování. Počítejte s tím, že po upečení a vychladnutí si potřebuje odpočinout v lednici, plánujte proto velkolepé servírování na stůl s dostatečným předstihem.

Připraveni na báječný kulinářský zážitek? Tak šup, jdeme na to!

Dýňový cheesecake low carb
Čas přípravy
20 mins
Čas vaření
1 hr
Čas přípravy celkem
1 hr 20 mins
 

Báječný dýňový cheesecake, recept do kulaté dortové formy o pr. 24 cm.

Porce: 12
Autor: Lady LowCarb
Ingredience
  • 120 g mouka mandlová
  • 60 g máslo
  • 1 lžíce sladidlo (Erythritol)
  • 1/2 lžička vanilková esence
  • 250 g dýňové pyré (1 dýně hokaido cca 1-1,5 kg)
  • 500 g sýr čerstvý (President světí, Philadelphia)
  • 250 g mascarpone
  • 5 lžíce sladidlo (Erythritol)
  • 3 ks vejce
  • 1 lžička dýňové koření
  • citronová kůra
Postup
  1. Nejprve si připravíme dýňové pyré: Zapneme elektrickou troubu na 170 °C. Dýni hokaido rozřízneme napůl, středy se semínky vydlabeme. Dýni položíme řeznou stranou na plech a dáme do trouby péct. Trvá to asi hodinu, když do obalu dýně dloubnete vidličkou, měli byste ji propíchnout. Upečenou dýni necháme zchladnout. Měkké maso dýně opatrně vydlabeme a buď rozmixujeme, nebo přepasírujeme přes sítko. Přepasírováním získáte velmi jemnou konzistenci bez vláken, ale zabere to chvilku času 😊 Já jsem v tomto případě dýni pasírovala. 

    dýňové pyré
  2. Pokračujeme dortovou krustou na cheesecake: Na pánvičce rozehřejeme máslo, přisypeme mandlovou mouku, erythritol a necháme rozvonět. Přidáme vanilkovou esenci a rozmícháme. Dáme stranou a necháme chvíli zchladnout.

    předpečená krusta na cheesecake
  3. Dno kulaté dortové formy o pr. 24 cm vyložíme pečicím papírem. Mandlovou směs vysypeme do formy a lžící udusáme, můžeme lehce zvednout okraje. 

  4. Dáme do trouby rozpálené na 170 °C péct na 10 minut. Poté vyndáme stranou a necháme zchladnout.

  5. A teď dýňová náplň: Než začneme, vyndáme vejce, sýr a mascarpone z lednice, aby se dostaly na pokojovou teplotu. Je to jedno z opatření, které zabrání, aby povrch dortu popraskal. 

  6. Do mísy dáme čerstvý sýr, mascarpone, erythritol, dýňové pyré, dýňové koření a citronovou kůru. Vezmeme si k ruce elektrický mixér, zapneme na nízké otáčky, a směs rychle promícháme. Poté přidáme jedno vejce, promícháme, přidáme druhé, promícháme, třetí vajíčko a opět promícháme. Mixujeme na nízkých otáčkách! Pokud se směs přešlehá, střed dortu vám při pečení propadne. 

  7. Hotovou směs nalijeme na předpečenou mandlovou krustu a uhladíme.

  8. Troubu předehřejeme na 170 °C. Dáme vařit do konvice cca 1,5 l vody. 

  9. Připravíme si alobal – nejlepší je silný (prodává se jako grilovací), široký 45 cm. Tato šíře umožní obalit dortovou formu o pr. 24 cm tak, aby nevznikly žádné švy, kterými by skrz alobal pronikla voda dovnitř. Odřízmene dostatečně velký kus alobalu, formu umístíme doprostřed a strany alobalu opatrně zvedneme a „přimuchláme“ k formě. 

  10. Připravíme si pečicí plech, ideálně s vyšším okrajem. Uvařenou vodu vlijeme opatrně na plech a doprostřed vložíme cheesecake v dortové formě obalené alobalem. Voda by měla dosahovat cca 1-2 cm výše formy. Opatrně vložíme do trouby.

  11. Po 10 minutách stáhneme teplotu v troubě ze 170 °C na 150 °C a necháme péct, celková doba pečení trvá 45 – 60 minut, podle typu trouby. 

  12. Troubu nechte zavřenou, prudké snížení teploty při častém otevírání trouby dortu nedělá dobře. Cca po půl hodině zkontrolujte, zda se nepřipéká povrch dortu. Pakliže začíná povážlivě hnědnout, přikryjte vrch dortu alobalem. 

  13. Dort je upečený v okamžiku, kdy je povrch tuhý, ale když formou opatrně zahýbete, střed se chvěje (jako sulc). Také okraje dortu jsou zarůžovělé, případně se odchlipují od okraje formy. 

  14. V ten okamžik vypneme troubu, ale dort nevyndávejte! Troubu přiotevřeme a necháme dort v chladnoucí troubě další hodinu až dvě. Teprve pak dort vyndáme a necháme zcela vychladnout na kuchyňské lince. 

  15. Po úplném vychladnutí dáme dort odpočinout do lednice, nejlépe přes noc. Cheesecake krásně ztuhne a půjde pěkně krájet a servírovat.

Poznámky k receptu

Množství podle tohoto receptu je pro kulatou dortovou formu o průměru 24 cm.

dýňový cheesecake low carb

Poleva na cheesecake

Dýňový cheesecake můžete úplně v pohodě servírovat bez jakékoliv polevy, případně ozdobený kopečkem vychlazené šlehačky nebo tučné smetany.

Komu přijde chuť dýně mdlá nebo by chtěl dort ozvláštnit, může připravit nízkosacharidovou verzi karamelu. Já jsem si připravila na polití cheesecake báječnou dobrotu, o které se rozepíšu v některém z mých dalších příspěvků. V krátkosti – topping na fotce je vymazlený recept, který obsahuje hrušky podušené na kousku másla, s čerstvým štiplavým zázvorem a několika kapkami balsamikového octa. Nemělo to chybu!

Dýňové pyré

Amíci se mají, ti koupí hotové dýňové pyré na každém rohu stejně jako my sterilované okurky. U nás máme bohužel smůlu, takže si pyré z dýně musíme připravit sami.

V receptu jsem použila recept, kdy se dýně peče předem v troubě. Dýně se rozkrojí napůl, položí řeznou stranou na plech a dá se péct. Trvá to asi hodinu, plus další čas, než vychladne. Dýňové masíčko je krásně měkké a jemné, navíc má krásně oranžovou barvu, kterou vařením nedocílíte. Upečenou dýni jsem navíc přepasírovala přes sítko a zbavila ji tak i těch nejjemnějších vláken, které v dýni byly.

Dýňové pyré můžete připravit rychleji tak, že dýni pokrájíte na kostky, dáte do kastrůlku a podlijete trochou vody. Přivedete k varu, povaříte asi 10 minut, přebytečnou vodu slijete a změklou dýni rozmixujete. Vařená dýně má však trochu jinou chuť než pečená (méně výraznou), doporučuju při vaření přidat trochu citronové šťávy nebo zázvoru pro zvýraznění chuti.
dýňový cheesecake nízkosacharidový

Koření na dýňový koláč (Pumpkin Pie Spice)

Dýňové koření jsem přivezla jako jeden ze suvenýrů z USA. V podstatě se jedná o směs koření, která báječně souzní s dýňovými sladkými recepty. Dívala jsem se na web, a některé specializované e-shopy už mají pumpkin pie spice v nabídce. Dýňové koření si však zvládnete připravit doma sami, stačí si vzít k ruce hmoždíř a tlouček.

Tajemství pikantnosti dýňového koření tvoří jeho ingredience: mletá skořice, mletý zázvor, strouhaný muškátový oříšek, rozetřený hřebíček a utlučené nebo mleté nové koření.

Pokud dýňové koření nemáte, nemůžete jej sehnat nebo v šuplíčku zrovna nejsou všechny potřebné suroviny, zkuste dýňový cheesecake ochutit alespoň tím, co máte po ruce (samozřejmě z výčtu těch, ze kterých se dýňové koření skládá).

Z čeho připravit cheesecake?

A ještě pár slov k sýrové náplni. V originále se do cheesecake používá čerstvý sýr Philadelphia. Ten se už dá celkem v pohodě sehnat ve větších obchodech, ale nepatří právě k nejlevnějším. Používám čerstvý sýr President svěží – pro porovnání 125 g (vanička) sýru Philadelphia včera v Albertu stála 42 Kč, President pak 26 Kč.

Do sýrové náplně přidávám mascarpone.

Dalšími alternativami jsou tučný tvaroh, Lučina. Pak už to však budou spíše tvarohové dorty – pokud můžete a chcete si užít echt pravý cheesecake, sáhněte po čerstvém tučném sýru krémovité konzistence.

A prosím vás… nikdy, NIKDY nepoužívejte odtučněné verze sýrů! Nemluvím teď jako zastánce LCHF (low carb high fat) nízkosacharidové stravy, ale tuk je to, co dává krémové náplni šmak, navíc nízkotučné verze mléčných výrobků tvoří z naprosté většiny voda, a pro pečení jsou tak naprosto nevhodné.

Kniha Jak pálit a neukládat

Zjistit více

Vše, co jste chtěli vědět o spalování tuků - skvělá kniha od Petra Nováka, ve které vám vysvětlí, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem i pálením tuků.

Stáhněte si ukázku knihy zdarma!

O autorovi

    Petra / LadyLowCarb

    Zajímá mě vše kolem nízkosacharidového stravování, jinak také low carb a její nejpřísnější verze, ketogenní dieta. Zkouším na sobě, jak lze snížením sacharidů ve stravě zhubnout a zlepšit si zdraví. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.


    >

    Sdílej s přáteli

    Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/dynovy-cheesecake-low-carb/