Občas narazím na článek, poukazující na škodlivost nízkosacharidové diety z důvodu nedostatečného příjmu zeleniny.
Za takové bláboly bych autora pověsila za uši do průvanu, protože zelenina tvoří podstatnou část low carb talíře.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Navíc bychom měli jíst od každé barvy kousek, přičemž nejzdravější je zelená. A královským zástupcem zeleniny v zeleném je... brokolice!
O brokolici
Brokolice v jídelníčku pomáhá předcházet obezitě, cukrovce, snižuje riziko kardiovaskulárních chorob.
Obsahuje velké množství mikroživin.
Nejvýznamnější je vitamín C, jehož nedostatkem populace všeobecně trpí.
Céčko spolu s vitamíny A a E, které v brokolici také najdete, přispívá k dobré imunitě, ale také k mladšímu vzhledu. Konzumenti brokolice potvrdí hladší pleť a méně vrásek, což ocení především ženy.
Jak připravit brokolici, aby chutnala?
Brokolice jako taková nepatří v českých kuchyních mezi nejoblíbenější potraviny.
Pomocí několika kuchařských fíglů lze vztah k této zelené krásce obrátit v její prospěch. Mým tipem, jak dostat brokolici na talíř, je předem ji oblanšírovat.
Že jste ještě o blanšírování neslyšeli? Mrkněte, co tahle finesa obnáší a rozhodně ji co nejdříve zařaďte do repertoáru vašich technik v kuchyni!
Thrive Leads Shortcode could not be rendered, please check it in Thrive Leads Section!
Co je blanšírování?
Blanšírování je kuchařská úprava, kdy se zelenina krátce povaří ve vroucí osolené vodě a vzápětí se šokově zchladí ve vodě ledové.
Blanšírování považuji za naprosto bezkonkurenční způsob tepelné úpravy zeleniny. Blanšírovaná zelenina zůstane křupavá na skus a nikoliv blátivá, zachovají se v ní enzymy a vitamíny, a navíc získá intenzivnější barvu – na talíři krásně vypadá.
Ideálním kandidátem na blanšírování je právě brokolice.
Blanšírování brokolice - postup
- 1Brokolici důkladně opláchneme, kdo má utrženou svoji ze zahrádky, ponořte na půl hodiny do osolené vody, aby vyplavaly nežádoucí breberky.
- 2Odřízneme stonek a brokolici rozebereme na menší, stejně velké růžičky o průměru kolem 4 cm.
- 3Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Soli se nebojte a hojně sypte; voda, ve které budete brokolici blanšírovat, by se slaností měla rovnat mořské. Sůl dodá brokolici chuť, ale také zabrání, aby vroucí voda vytáhla z brokolice zbytečně vitamínů a minerálů.
- 4Do vroucí vody opatrně vložíme naporcovanou brokolici. V ideálním případě by se voda neměla přestat vařit, obvykle však voda bublat přestane. Dobrý tip je dávat brokolice do vody v menších dávkách, postupně, aby přílišné množství vodu zbytečně nezchladilo.
- 5Brokolici vaříme na skus, tak, aby byla měkká, ale stále křupavá. Trvá to zhruba 4 minuty, ale můžete vyzkoušet tak, že kousek brokolice vytáhnete po 3 minutách, zchladíte a ochutnáte.
- 6Po uplynutí doby varu vyjměte brokolici z hrnce, používám děrovanou naběračku, pro tyto účely ideální. Brokolici vložíme do mísy se studenou vodou, do které jsme vhodili kostky ledu. Tzv. šokové zchlazení je velmi důležité, zastavíte tak proces vaření a zelenina zůstane přesně taková, jakou jste si usmysleli, že bude, když jste ji vytáhli z hrnce.
- 7Brokolici necháme v ledové lázni až do úplného vychlazení.
Mezitím v hrnci s vroucí vodou blanšírujeme všechny dávky brokolice.
MŮJ TIP: Nezapomeňte blanšírovat také odříznutý stonek! Potřebuje trochu delší dobu varu, případně jej před blanšírováním oloupejte. Mnozí odborníci na výživu říkají, že ve stonku brokolice je schováno ještě víc minerálů a vitamínů než v růžičkách.
Co s blanšírovanou brokolicí?
Osobně ji používám jako přílohovou zeleninu na svém low carb talíři, jinak brokolice samozřejmě není určená jen pro nízkosacharidové stavování, je perfektní jako příloha také v běžné kuchyni.
Blanšírovanou brokolici můžete nechat v lednici pokud víte, že ji během následujících 2-3 dnů spotřebujete.
Další variantou je rozložit vychladnutou a okapanou brokolici na tác a dát ji na hodinu do mrazáku. Zhruba po hodině zamraženou brokolici sesypejte do sáčků a označte datem, kdy jste brokolici do mrazáku uložili. Mražená vydrží až několik měsíců.
Blanšírovanou brokolici vhoďte na pánev a ohřejte na troše másla nebo ghí, to pokud ji nechcete konzumovat studenou. Dobrá je brokolice jako součást zeleninového salátu nebo v teplé variantě se sýrovou omáčkou.
TIP: Zkuste také blanšírovaný květák
Další zelenina vhodná k blanšírování
Nejenom brokolice se hodí k blanšírování. Dalšími ideálními kandidáty jsou chřest, kapusta, hráškové nebo fazolové lusky, kapustičky, květák.
Vždy blanšírujeme pouze jeden typ zeleniny; listová potřebuje méně času než třeba brokolice.