Když se řekne červené zelí, obvykle se vybaví to dušené ke kachně s knedlíkem.
Kachna na low carb by šla, knedlíky by se taky daly nízkosacharidově „ošulit“, a vlastně ani to zelí se nepotřebuje zasypávat cukrem, protože je přirozeně sladké dost.
Tipy na low carb čtení:
Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.
Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.
Protože jsem doma měla hlávku červeného zelí, kachnu však již nikoliv, rozhodla jsem připravit si zelíčko jako samostatné, hlavní jídlo, pečené ve smetaně.
Jedná se o další z variací na vděčné téma vše z jednoho pekáčku.
Příprava je velmi snadná, potřebujete jen pár základních surovin. To se pak vaří skoro samo!
Tipy k přípravě
Špetička skořice dodá pečenému zelí šmrnc, vyzkoušejte. Kdo se na skořici necítí, přidávat nemusí, ale věřte, nic nezkazíte.
TIP: Skořice (ta pravá, ceylonská), pomáhá mimo jiné zvyšovat citlivost na inzulín – pokaždé, když si dávám ke snídani řecký jogurt, popráším jej skořicí.
Smetanu použijte na šlehání, s obsahem tuku vyšší než 30 %. Méně tučné smetany (např. na vaření) nejsou při vyšších teplotách stabilní, mohly by se srazit.
Sýr Gran Moravia můžete nahradit jakýmkoliv jiným sýrem parmezánového typu.
Proč jíst červené zelí?
Červené zelí patří do skupiny potravin s příznivým vlivem na naše zdraví.
Obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Zajímavý je zejména obsah vitamínu C, který v lidském těle působí jako antioxidant – chrání naše buňky před stárnutím.
Z dalších vitamínů stojí za zmínku vitamín A nebo K. Konzumace červeného zelí pomáhá předcházet zácpě, povzbuzuje metabolismus, přispívá k lepší kvalitě kostní tkáně.
Červenou barvu má zelí díky flavonoidu (přírodnímu pigmentu) zvanému anthocyanin, který mj. najdete i borůvkách.
Mnohé studie prokázaly souvislost mezi příjmem anthocyaninu v potravě a snížení rizika srdečních chorob.
Červené zelí pečené ve smetaně
Equipment
- Low carb Voňavá kuchařka
- Zapékací mísa
- Zástěra s puntíky
Ingredients
- 1 ks cibule střední
- 750 g červené zelí malá hlávka
- 500 g dýně hokaidó
- 150 g slanina
- 250 ml smetana ke šlehání min. 30 %
- 60 g sýr tvrdý Gran Moravia nebo podobný
- 1 lžíce vepřové sádlo
- Skořice mletá
- Sůl
- pepř
Instructions
- Roztopíme elektrickou troubu na 170 °C.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, slaninu na kostičky. Z červeného zelí odstraníme vrchní povadlé listy a nakrájíme jej na velké kostky cca 2×2 cm. Dýni oloupeme, vydlabeme semínka ve středové části a nakrájíme na kousky dlouhé asi 4 cm.
- Na větší pánvi rozehřejeme sádlo, vhodíme cibulku, necháme zpěnit. Poté přidáme slaninu, osmažíme. K základu přisypeme zelí a dýni, osolíme, opepříme a restujeme asi 5 – 10 minut.
- Stáhneme z plotny, přidáme trošku skořice, vše promícháme a přendáme do pekáčku. Zalijeme smetanou. Vložíme do trouby, přikryjeme alobalem a necháme asi 25 minut péct. Poté sejmeme alobal, promícháme a pečeme dalších 10-15 minut – smetana se lehce vyvaří a povrch zeleniny získá krustičku.
- Servírujeme teplé, na vrch nastrouháme sýr Gran Moravia.
Notes
[thrive_leads id=’2169′]