LOW CARB E-KUCHAŘKy

od Lucky Grusové

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"17ee7":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"17ee7":{"val":"hsla(var(--tcb-main-master-h, 210), var(--tcb-main-master-s, 77%), var(--tcb-main-master-l, 54%), 1)"}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"17ee7":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
PROHLÉDNOUT
__CONFIG_group_edit__{}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Červené zelí pečené ve smetaně

Od: Petra / LadyLowCarb


Když se řekne červené zelí, obvykle se vybaví to dušené ke kachně s knedlíkem.

Kachna na low carb by šla, knedlíky by se taky daly nízkosacharidově „ošulit“, a vlastně ani to zelí se nepotřebuje zasypávat cukrem, protože je přirozeně sladké dost.

Tipy na low carb čtení:

JAK PÁLIT A NEUKLÁDAT

Přečtěte si, jak se vědci spletli s jídlem, pohybem a pálením tuků.

Fitplan.cz


VOŇAVÁ KUCHAŘKA

Nejlepší low carb tištěná kuchařka pro nízkosacharidové vaření od Lucky Grusové.

Paleosnadno.cz

Protože jsem doma měla hlávku červeného zelí, kachnu však již nikoliv, rozhodla jsem připravit si zelíčko jako samostatné, hlavní jídlo, pečené ve smetaně.

Jedná se o další z variací na vděčné téma vše z jednoho pekáčku.

Příprava je velmi snadná, potřebujete jen pár základních surovin. To se pak vaří skoro samo!

Tipy k přípravě

Špetička skořice dodá pečenému zelí šmrnc, vyzkoušejte. Kdo se na skořici necítí, přidávat nemusí, ale věřte, nic nezkazíte.

TIP: Skořice (ta pravá, ceylonská), pomáhá mimo jiné zvyšovat citlivost na inzulín – pokaždé, když si dávám ke snídani řecký jogurt, popráším jej skořicí.

Smetanu použijte na šlehání, s obsahem tuku vyšší než 30 %. Méně tučné smetany (např. na vaření) nejsou při vyšších teplotách stabilní, mohly by se srazit.

Sýr Gran Moravia můžete nahradit jakýmkoliv jiným sýrem parmezánového typu.

Proč jíst červené zelí?

Červené zelí patří do skupiny potravin s příznivým vlivem na naše zdraví.

Obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Zajímavý je zejména obsah vitamínu C, který v lidském těle působí jako antioxidant – chrání naše buňky před stárnutím.

Z dalších vitamínů stojí za zmínku vitamín A nebo K. Konzumace červeného zelí pomáhá předcházet zácpě, povzbuzuje metabolismus, přispívá k lepší kvalitě kostní tkáně.

Červenou barvu má zelí díky flavonoidu (přírodnímu pigmentu) zvanému anthocyanin, který mj. najdete i borůvkách.

Mnohé studie prokázaly souvislost mezi příjmem anthocyaninu v potravě a snížení rizika srdečních chorob.

low carb zelí pečené ve smetaně

Červené zelí pečené ve smetaně

Červené zelí nemusí být jenom příloha ke kachně, zkuste jej jako hlavní chod, pečené ve smetaně s dýní. Skvělé jako low carb oběd nebo večeře.
Chutnalo? Ohodnoťte prosím recept:
5 z 2 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření, pečení: 50 min
Čas celkem: 1 hod
Porce: 2
Autor: LadyLowCarb.cz

POTŘEBUJEME

  • 1 ks cibule (střední)
  • 750 g červené zelí (malá hlávka)
  • 500 g dýně hokaidó
  • 150 g slanina
  • 250 ml smetana ke šlehání (min. 30 %)
  • 60 g sýr tvrdý (Gran Moravia nebo podobný)
  • 1 lžíce vepřové sádlo
  • Skořice mletá
  • Sůl
  • pepř

POSTUP

  • Roztopíme elektrickou troubu na 170 °C.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, slaninu na kostičky. Z červeného zelí odstraníme vrchní povadlé listy a nakrájíme jej na velké kostky cca 2×2 cm. Dýni oloupeme, vydlabeme semínka ve středové části a nakrájíme na kousky dlouhé asi 4 cm.
  • Na větší pánvi rozehřejeme sádlo, vhodíme cibulku, necháme zpěnit. Poté přidáme slaninu, osmažíme. K základu přisypeme zelí a dýni, osolíme, opepříme a restujeme asi 5 – 10 minut.
  • Stáhneme z plotny, přidáme trošku skořice, vše promícháme a přendáme do pekáčku. Zalijeme smetanou. Vložíme do trouby, přikryjeme alobalem a necháme asi 25 minut péct. Poté sejmeme alobal, promícháme a pečeme dalších 10-15 minut – smetana se lehce vyvaří a povrch zeleniny získá krustičku. 
  • Servírujeme teplé, na vrch nastrouháme sýr Gran Moravia.

Poznámka k receptu:

Low carb porce zhruba pro dva hladovce!

Orientační výživové hodnoty na 1 porci:

Množství: 1ze 2 | Kalorie: 1150kcal | Sacharidy: 51g | Bílkoviny: 34g | Tuky: 89g
Líbí se vám recept?Další porci low carb inspirace najdete na mém Pinterestu!
Petřin nízkosacharidový newsletter

pro dámy

Jednou za čas užitečné LOW CARB tipy a recepty do vašeho e-mailu? Přihlaste se k odběru:

Váš e-mail je u mě v bezpečí, čtěte Zásady ochrany soukromí

Petra / LadyLowCarb

Zajímá mě vše kolem low carb stravování. Jsem certifikovaným absolventem kurzu výživový poradce (společnost Nutris®), nemám však lékařské vzdělání - mějte prosím na paměti, že každé lidské tělo reaguje na změny v jídelníčku jiným způsobem, proto se moje zkušenosti od těch vašich mohou lišit.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Kvalitní ořechy za výbornou cenu

>
Send this to a friend
Hezký článek z blogu LadyLowcarb.cz, tady je odkaz: https://ladylowcarb.cz/cervene-zeli-pecene-ve-smetane/